Çocuklarda Ergenlik Dönemi

Bu dönemde ergen tam bir değişim içerisindedir. Yaşadıkları fiziksel gelişimine ayak uydurmaya çalışırken ruhsal olarak da tam bir karmaşa içerisindedir.

01
Ergenlik Dönemi: 12-13 yaşlarında başlayıp 20 yaşlarına kadar uzanan fiziksel ve ruhsal gelişim dönemidir. Bu dönemde ergen tam bir değişim içerisindedir. Yaşadıkları fiziksel gelişimine ayak uydurmaya çalışırken ruhsal olarak da tam bir karmaşa içerisindedir. Bu evrede ergenin ilgisi cinselliğe ve karşı cinse odaklanmıştır. Birey olarak toplumda var olmaya ve aynı zamanda cinsel kimliğini oluşturmaya çalışır.
02
Kimliğini oluşturmaya çalışan ergeni neler bekler? Bu dönemde ergen kendi cinsel kimliğinden emin olmak durumundadır. Bu cinselliği tabu gören kültürlerde çok kolay değildir. Hormonal olarak da yoğun cinsel duygulara sahip olan ergen yoğun bir şekilde suçluluk ve utanç duyacaktır. Veya tamamen inkâr mekanizmasıyla cinsel kimliğinden uzaklaşacaktır. Tüm bunlar ergenlerde bocalama ve bunalıma neden olur. Fakat ailesi tarafından cinsel kimliği ve değişimi onaylanan genç bu süreçte uygun çözüm yolları bulup sağlıklı bir kimlik oluşturacaktır. Sağlıklı bir kimlik oluşturan ergenin en büyük derdi ise karşı cins tarafından onaylanmak olacaktır.
03
Ergen kimliğini oluştururken aynı zamanda kendini boşluktan kurtaracak sağlam bir dayanak arar. Dünyasına anlam kazandırmak için uç bir görüş edinebilir. Bu aileyi endişeye sokabilir. Fakat ailesi tarafından desteklenmeyen bir ergen Ters kimlik dediğimiz, her şeyin tersini yapan, her ortamda aksi, inat olan bir yapı sergiler. Ya da hasta kimliğiyle doktor doktor dolaşan, anksiyete, depresyon, kişilik bozukluğu gibi tanılan alan bir rol edinecektir. Böylece ailesi tarafından onaylanır ve sorumluluk almaktan uzaklaşır. Tüm bu sorunları yaşayan ergenler ile onları anlamanın öncelikli olduğu ve sağlıklı bir kimlik bulmasını destekleyen bir terapi uygulanmalıdır.
TOP