Çocukları Korkulardan Nasıl Koruruz?

/ / Alt Islatma
  1. Korkunun doğal bir duygu olduğunu kabul ederek: Asla çocuklarınızın korkularıyla dalga geçmeyin, alay etmeyin, yaşadığı korkuları anlamaya çalışın.
  2. Korkuyu besleyen durumlardan koruyarak: Televizyon, bilgisayar oyunları, korkuyu besleyen faktörlerdir. Bunların denetimi önemlidir. 8-9 yaşlar görsel olarak etkilenme yaşlarıdır; çocukları bu dönemde korku yaratacak TV programlarından ve bilgisayar oyunlarından korumalıyız.
  3. Kendi korkularımızın bulaşmasını önleyerek: Normal olarak korkulmayacak konularda biz anne-babalar olarak, kendi korkularımızı çocuklarımıza bulaştırabiliriz. Korkular ne kadar genetik, ne kadar aile içinde bulaşıcıdır; bu konu tartışılıyor. Hassas kişiler, çevrede olup bitenlerden daha fazla etkilenirler.
  4. Yetişkin kişiliğin gelişmesini destekleyerek: Yetkin kişilik, dürtülerini kontrol edebilen, dayanıklı ve esnek olabilen kişilik özelliği olarak tanımlanır. Çocuklarımıza kendini kontrol edebilme becerisi kazandırabilirsek, onların sağlıklı ve iyi bir kişilik geliştirebilmelerini de sağlamış oluruz.
  5. Aile ve okul ortamında sevgi, güven, huzur ortamı hazırlamak: Anne baba arasında uyum arttıkça, çocuktaki olumsuz davranışlarda da azalma söz konusu olacaktır. Kendi içimizde huzurlu olmayı başarırsak, toplum olarak da huzurlu olmayı başarabiliriz. Uçaklarda “Oksijen maskesini, önce kendinize takın.” denir. Yetişkin olarak önce kendinize yardım etmelisiniz. Kendinizi atlayarak iyi bir anne baba olma şansınız yoktur. Erkekler işleri ile, anneler çocukları ile evleniyor. Ancak kendiniz için ve ilişkiniz için vakit ayırmalısınız. Sağlıklı bir anne baba olabilmek için “Yeterince iyi bir anne, yeterince iyi bir baba” olmak yeterlidir.
TOP