Alt Islatmada Korkular ve Korunma

/ / Alt Islatma

2. Yaş: Bu dönemde çocuklarda seslerle ilgili korkular vardır (Tren, kamyon, karanlık, gök gürültüsü, koyu renk şapka gibi). Çocuklar bu yaşta yüksek, ani ses ve gürültüden korkarlar.

2,5 Yaş: Bu yaş grubunda değişiklikler çocukları korkutur. Oyuncağın, yatağın yer değiştirmesi gibi değişikliklerden çocuklar rahatsız olur. Zaten kendisi çok hızlı bir biçimde değişmektedir. Hiç olmazsa kendisi değişirken etraf değişsin istemezler. Bu nedenle seyahate çıkarken çok alıştığı bir eşyayı yanında götürmek, çocuğun gidilen yere uyum sağlamasını kolaylaştırır. Bu yaş adeta obsesif bir yaştır.

3. Yaş: Bu yaşta en çok görsel korkular yaşanır. Karanlık ve hayvanlar korku nedeni olabilir. Çocuk polisten ve anne babanın gece sokağa çıkmasından korkar. Yetişkin dünyasından ayrılma, kayıplarla ilgili sıkıntılar bu yaşta yaşanır.

4. Yaş: Bu yaşta seslerle ilgili korkular (motor gürültüsü) hâkimdir. 2 ve 4 yaş birbirine çok benzer. Annenin evden ayrılışı sorun yaratır.

5. Yaş: Genel olarak korkulu bir yaş değildir. İyi bir dönemdir. Korkular pek yoktur. Somut korkular (düşme, karanlık, annenin eve dönmeyeceği vb.) yaşanabilir. Disiplin için kullanılan korkutma son derece yanlıştır. Örneğin; “Beni üzersen bende gider başkalarının annesi olurm.” gibi. Bu tür bir yaklaşım korkuları pekiştirir.

6. Yaş: Korkuların çok yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde seslerle ilgili korkular (zil sesi, telefon sesi), hayalet, cadı, kaybolma korkuları ile sıklıkla karşılaşılabilir. Çocuklar bu yaşta ciddi konularda cesur davranabilirken, çok küçük konularda ise feryat edebilirler (Eline basit iğne batsa kıyamet koparabilir).

7. Yaş: Pek çok korkular var bu dönemde. Karanlık, bodrum, gölge, hayalet, hırsız vb. Çocuklar bu dönemde yataklarının altında, dolapta birinin olduğunu düşünebilirler, arayabilirler. Okuduklarından ve seyrettikleri TV programlarından çok etkilenirler. Burada korkuların artmasında ve pekişmesinde televizyon faktörünün altını bir kez daha çizmek gerekiyor.

8-9.Yaş: Korkusuz bir yaştır. Daha gerçekçi korkular görülebilir: Okulda başarısızlık, bir şeyi yapamama gibi. Örneğin 8 yaşındaki kızımız, evde mutsuz olduğunda valizini hazırlayıp evden gitmeyi bile düşünebilir.

10. Yaş: Bu yaşta da pek çok korkular var. Ancak, genelde 1-2 sene sonra görülecek korkulardan daha az korkulu bir yaştır. Hayvan, yükseklik, yangın ve kötü adam korkuları yaşanabilir.

11-12. Yaş: Bu yaş, ergenlik öncesi kritik bir yaş. Bu dönemde korkular artar. Mikroplardan ve hastalanmaktan korkma gibi obsesif durumlar başlar.

13 Yaş: Bu dönemde kaygı-endişe yansıması, okul başarı ve başarısızlığı, yetişememe kaygısı, sporda başarı, arkadaş grubuna kabul edilip edilmeme vb. korkular görülebilir.
Yetişkinlerin günlük işlerden şikâyet gibi ortaya çıkan korkuları, ergenlerin ise daha çok aktivitelerde başarılı olup olmama, arkadaş grubuna kabul edilip edilmeme korkusu vardır. Bu korkular normaldir. Bu korkular, eğitimde disiplin aracı olarak kullanılmamalıdır.

TOP